Fotokrom, tako se to zove

Sakupljači starih razglednica znaju da u moru prosječnih, loših i ne tako loših, postoji i serija posebno lijepih razglednica iz vremena Austro – Ugarske. Riječ je o proizvodima američke tvrtke Detroit Photographic Company koja je djelovala u razdoblju od 1889. do 1932. godine. Vlasnici tvrtke, nakladnici William A. Livingstone Jr. i Edwin H. Husher, otkupili su prava na korištenje švicarskog patenta za pretvaranje crno-bijelih fotografija u slike u boji, “Photochrom”, i njihovo printanje fotolitografijom što je omogućilo masovnu proizvodnju razglednica u boji.

Krajem 1897. tvrtki se pridružuje američki pejzažni fotograf William Henry Jackson koji sa sobom donosi tisuće negativa gradskih veduta, slika istaknutih građevina te brojnih ruralnih i urbanih motiva. Osim toga, tvrtka posjeduje i brojne reprodukcije umjetničkih djela te ulazi u masovnu proizvodnju jeftinih slika za uređenje doma kao i onih namijenjenih obrazovnim ustanovama. Nažalost, pad zanimanja za njihove proizvode tijekom Prvog svjetskog rata i pojeftinjenje proizvodnje konkurentskih tvrtki, dovodi DPC do stečaja.

Švicarska kompanija, Orell Gessner Füssli, čiji je zaposlenik Hans Jakob Schmid (1856–1924), izumio photochrom, opstala je do danas i nedavno proslavila 500 godina postojanja.

Hvala, Stanko Guštin, za ovu koja je nedostajala

Pula je, kao i brojni drugi gradovi u svijetu, dobila svoju seriju tih lijepih razglednica. Poznavatelji su već sigurno primijetili da je svaki motiv numeriran, broj uz naziv motiva otisnut je u donjem lijevom uglu svake razglednice. Nisam pronašla podatak tko je bio autor fotografija, ali kao nakladnik se na nekim fotografijama navodi Detroit Photographic Company, a na drugima Photoglob Co. iz Züricha. Fotografije su nastale u periodu od 1890. do 1905.

Svaku od fotografija možete otvoriti u novom tabu i dodatno je povećati – desni klik na fotografiju, “open in new tab”. Ukoliko želite, možete ih i preuzeti, nisu podložne autorskim pravima. Razumije se, bilo bi lijepo da navedete gdje ste ih pronašli. Hvala.


Izvori: Library of Congress; Howstuffworks; Collectors Weekly

Zadar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s