Julius Weyde

Eduard Ludwig Julius Theodor Weyde rođen je 1822. u Berlinu, a umro 27. veljače 1860. u Stettinu (Poljska). Studirao je na berlinskoj akademiji i diplomirao kod skulptora Alberta Wolffa između 1843. i 1847., a zatim i u Antwerpenu pod vodstvom Vennemanna, te kasnije u Parizu kod Horacea Verneta i Paula Delarochea. Nema mnogo informacija o njegovom privatnom životu, ali sam pronašla da je 6. siječnja 1849. oženio Annu, a tu sretnu vijest objavljuju njeni roditelji Raquelle i Wenzel. Također je poznato da je i njegov otac, Theodor Weyde, bio slikar. U strahu od revolucije Julius nakratko odlazi iz Pariza u Berlin, pa zatim 1854. preko Salzburga u Pulu, gdje i živi neko vrijeme. Bio je cijenjen slikar koji je bilježio svakodnevni život običnih ljudi. Zajedno s manje poznatim njemačkim slikarom i grafičarom Augustom Haunom, 1859. objavljuje knjigu Rimski spomenici Pule.

Posebno je zanimljiva slika djevojke u istarskoj nošnji, koja sjedi među stupovima Augustova hrama –  An Eastern Beauty (Ljepotica s Istoka). Slika nije skupocjena i vjerujem da bi bilo moguće otkupiti je kad bi neka od gradskih ustanova za to pokazala zanimanje.

Budući da Weyde nije uvijek označavao o kojoj je lokaciji riječ, a u Puli je proveo oko godinu dana, uvijek postoji mogućnost pronalaska još neke do sada neotkrivene slike Pule. Tako sam pronašla i sliku pod nazivom Susret pred zidom vrta i stupom hrama na kojoj je i prikazana djevojka sa slike An Eastern Beauty kako putnicima, moguće Vodnjancima, pokazuje pravac.

Susret pred zidom vrta i stupom hrama
An Eastern Beauty (Ljepotica s Istoka), ponegdje se navodi i naziv Maid tj. Djevojka (možda Sluškinja)

Izvori:

Königlich privilegirte Berlinische Zeitung von Staats- und gelehrten Sachen

Europeana – https://www.europeana.eu/, the-saleroom.com

Dorotheum – dorotheum.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s