Vila Rodinis

Florealni motivi kojima je bogato ukrašena vila Rodinis

Nova vila obitelji ljekarnika Antonija Rodinisa dovršena je 1913. godine i zasigurno je bila posebno lijep ukras Uspona na Kaštel (Clivo Castello). Projektirao ju je Enrico Polla koji je već ostavio značajan trag na urbanoj slici Pule osmislivši kuću Fabro, kuću Perini, vilu braće Nauta na Verudi, a nadzirao je i izgradnju Villa Muenz. Obitelj Rodinis je do 1913. živjela u Via della Specola u vili koja je također poznata kao vila Rodinis, ali ipak najviše po tome što je u njoj dugi niz godina djelovao poznati pulski fotograf Erminio Zamboni u atelieru Olympia unajmljenom od Rodinisa. Katkad se u tisku spominje vila Olimpia iako nemam pouzdan podatak da se tako i zvala.

Vila Rodinis izgrađena je u tzv. liberty stilu, odnosno talijanskoj inačici secesije koju karakteriziraju florealni motivi i suvremeni unutarnji raspored prostorija. Smještena u parku s egzotičnim biljkama kojeg je krasila i fontana s ribicima, sastojala se od više stambenih jedinica namijenjenih iznajmljivanju pa tako 23. travnja, odmah po izgradnji, Rodinisi oglašavaju čak četiri stana za najam:  stan s pet soba, stan sa šest soba s kuhinjom, kupaonicom i korištenjem vrta,  stan na tavanu s tri sobe i stan na tavanu s dvije sobe. Potrebno je javiti se u ljekarnu. Nešto više od mjesec dana kasnije, 31. svibnja, u jednom će od tavanskih stanova buknuti požar koji će biti vrlo brzo ugašen intervencijom vatrogasaca. Unatoč useljenju u novu vilu, Rodinisima ta godina i nije bila baš najbolja. Osim požara, nekoliko mjeseci kasnije umro je djelatnik ljekarne, gospodin Andrea Bon koji je kod njih radio trideset godina. Tisak kaže da je bio pouzdan radnik i primjer marljivosti.

Obitelj Rodinis, porijeklom s Krka, živjela je u Puli i bavila se istim poslom još od 1879. na Portarati. Ta prva ljekarna se zvala Ai due Leoni (Kod dva lava), kasnije se taj naziv gubi i ostaje samo Farmacia Rodinis tj. Ljekarna Rodinis . Osnivač tvrtke i vlasnik vile bio je Antonio Rodinis (1844 – 1920), vjenčan s Giovannom Rossi (1857-1927), a posao će naslijediti njegov sin dr. Oreste Rodinis rođen 1878. godine.

Tramvaj pred ljekarnom Rodinis

Oreste Rodinis (1878-1936) se bavio i glazbom, svirao je klavir, a 1916. nastupa na koncertu u crkvi Sveta srca na kojem sudjeluje i Alice Stanich (1890 -1964), kći budućeg gradonačelnika Domenica Stanicha, a Oresteova buduća supruga. Sin Antonio rodio im se 1919., a umro u Italiji 1985. Oreste Rodinis umro je od trovanja barbituratima 1936. godine u 58. godini života, pokopan je u obiteljskoj grobnici na pulskom gradskom groblju. Postojale su špekulacije da je u pitanju bilo samoubojstvo.

Ljekarna Rodinis u pozadini slavoluka Sergijevaca na Portarati

Antonio je nastavio obiteljski posao, a ostat će zapamćen kao autor jedine fotografije eksplozije u uvali Vargarola u kojoj je stradalo šezdesettroje građana Pule. Nakon tog događaja, zajedno s s majkom Alice i tisućama sugrađana odselio je u Italiju, a dugovječnu ljekarnu na Port’Aurea zamijenila je neka duga trgovina. Danas je u tom prostoru Tisak Media Centar.

Vila Rodinis izgleda kao što izgleda većina pulskih vila, ali još uvijek je moguće naslutiti njenu raskošnu ljepotu. Netko od stanara njeguje okućnicu i voli tulipane.

Izvori:

geni.com

arenadipola.com

wikipedia.it

istrapedia.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s