Opasni prevrtljivac u čudesnoj kući

“Podijelio sam garderobu, uniforme i civilnu odjeću. Potom sam zatvorio kuću koja je bila svjedokom rođenja moje djece, ostavio je i nikada se više nisam vratio. Sve što je bilo u kući: srebrnina, tepisi, slike, u njoj je i ostalo.“ Miklós Horthy

Miklós Horthy , Pula 1916.

Miklós Horthy, austrougarski viceadmiral (1868 –1957), školovao se na Mornaričkoj akademiji u Rijeci, a od 1911. do 1914. bio carev osobni ađutant. U Prvom svjetskom ratu istaknuo se u mnogobrojnim vojnim akcijama, posebice u prepadu na otrantsku baražu 15. svibnja 1917. kao zapovjednik krstarice Novara. Car Karlo I. ovlastio ga je da 1918., nakon raspada Austro-Ugarske, preda flotu, bazu i pomorsku utvrdu Pula predstavnicima Države SHS…, a onda se pridružio Adolfu Hitleru.

Horthy na krstarici Novara

Za svojeg boravka u Puli, a to je trajalo najmanje 26 godina, iako ne u kontinuitetu, Horthy je iz nepoznatih razloga uživao popriličnu popularnost, kako kod kolega i nadređenih tako i kod brojnih gospođica koje su pohodile neko od njegovih boravišta. Šarmantni je Miklós najprije živio na nekoj meni nepoznatoj adresi, zatim je imao čast živjeti u prekrasnoj vili Martinz u kojoj je i izvodio svoje nestašluke, a zatim je za njega izgrađena čudesna vila Horthy.

U to predbračno vrijeme često se i rado družio s Franzom Leharom, kasnije slavnim kompozitorom koji je bio dirigent Mornaričkog orkestra u Puli od 1894. do 1896. Horthy je također bio strastveni plesač pa ga je plesom i osvojila njegova buduća supruga Magda Purgly (1881 – 1959) za njegovog sudjelovanja u karnevalu u Miskolcu početkom 1900. Iz njegovih memoara je jasno da su se vjenčali 1901. godine, a o kući u Puli piše: „Čak i u tim danima nije bilo lako pronaći kuću u Puli, glavnoj ugarskoj pomorskoj bazi. Nakon rođenja našeg prvog djeteta, kćeri, imali smo kuću koja je imala vrt i lijep pogled na more. Tu su rođena i naša ostala djeca, još jedna djevojčica i dva dječaka.“ Po svemu sudeći najkasnije 1903. obitelj useljava u vilu Horthy dok datiranje življenja u vili Martinz ostaje upitno.

Vila Horthy, najranije 1913.

Dvije godine nakon prisilnog napuštanja Pule, 1920., Horthy postaje zapovjednikom mađarske armije, a zatim i regentom te donosi zakon o kvoti (Numerus Clausus) za upis židovskih studenata na sveučilište. Mađarska je prva država koja je nakon Prvog svjetskog rata uvela taj zakon što svjedoči o snazi antisemitizma kojeg je provodio Horthy. Dodatno zaoštrava protužidovsko zakonodavstvo 1938. godine no nekoliko godina kasnije ipak odbija Hitlerove zahtjeve za obilježavanjem Židova Davidovom zvijezdom, getoiziranjem, deportacijom te, konačno, istrebljenjem. Tijekom ‘43. i ‘44. Horthy pokušava napustiti savez s Njemačkom na što mu Hitler prijeti upadom u Mađarsku, pa Horthy odmah prihvaća sve zahtjeve za krajnjim antisemitskim mjerama. Nekoliko mjeseci kasnije on opet mijenja stranu te zaustavlja deportacije i određenom broju Židova dozvoljava odlazak u Palestinu. Da bi ga kaznili i osujetili njegove planove izvođenja Mađarske iz rata, nacisti mu otimaju sina, a Horthy se u zamjenu predaje Nijemcima dok na njegovo mjesto dolazi Ferenc Szalasi koji u potpunosti surađuje s nacistima. Nakon rata saveznici odbijaju predati Horthya Mađarima te on biva, zajedno s obitelji, izgnan u Portugal gdje i umire 1957.

Horthya se smatra direktno odgovornim za slanje 600 000 Mađara u Auschwitz, a suvremeni povjesničari su mišljenja da je postojala mogućnost otpora Hitleru koju on zbog vlastitih uvjerenja nije iskoristio. I danas u Mađarskoj postoje dvije suprotstavljene strane kada je u pitanju Miklos Horthy i njegovo djelovanje u Drugom svjetskom ratu.

Obitelj Horthy, 1919.

Magdolna Purgly
Miklos Horthy sa suprugom i unucima (?)1950. godine
István Jenő Miklós Benedek Horthy von Nagybánya , Pula 1904. – Rusija 1942.
Paula Fay – Károlyi (Horthy de Nagybanya), Pula 1903. – Budimpešta 1940.
Magdolna Horthy, Pula 1902. – Kenderes, Mađarska 1918.
Miklós Horthy von Nagybánya, Pula 1907. – Lisabon 1993.
Paula Fay – Károlyi (Horthy de Nagybanya), Pula 1903. – Budimpešta 1940.
István Jenő Miklós Benedek Horthy von Nagybánya , Pula 1904. – Rusija 1942.
Miklós Horthy von Nagybánya, Pula 1907. – Lisabon 1993.

VILA HORTHY, AUGUST WAGNER, PULA 1903.

Vila Horthy (August Wagner, 1903.), osmišljena pod očiglednim utjecajem obiteljskog dvorca Horthyijeve supruge, još je jedno od rugla grada Pule. Odavno je razdijeljenja na više stanova, a neki od stanara se ne libe nespretnim zahvatima mijenjati njen izvorni izgled. I ona, baš kao i svaka druga zgrada u Puli, ima tri neprijatelja: vrijeme, vlasnike i gradsku vlast, a kako se sad čini, ni na jedan faktor nije moguće utjecati, jer vrijeme teče, vlasnici su ili suviše siromašni ili im nedostaje senzibilitet, a dugovječna gradska vlast svoj maćehinski odnos prema baštini skriva iza zakona koje sama može mijenjati, a ne mijenja ih. Bilo bi lijepo da Grad otkupi vilu Horthy i baš u njoj napravi muzej antifašizma, Miklósu u inat ili na veselje.

Dvorac obitelji Purgly, Sofronea, Rumunjska

PULA

Izvori:

yadvashem.org
wikipedia.hu
Istrapedia.org
mateinfo.hu
predoc.org

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s