Louis-François Cassas 1782. u Puli

Louis-François Cassas rođen 3. lipnja 1756. je bio ugledni francuski pejzažni slikar, kipar, arhitekt, arheolog i staretinar. Njegov je otac bio je geometar u uredu “Ponts et Chaussés” čija je djelatnost bila projektiranje i građenje mostova i cesta te je tu, već kao petnaestogodišnjak Cassas radio kao crtač-naučnik.

Vrlo brzo je uočen njegov talent pa je preko jednog ljubitelja umjetnosti i crtača amatera proslijeđen Rochan-Chabotu koji je u Parizu vodio privatnu školu crtanja. Nakon tri godine naukovanja Rohan Chabot ga šalje u Italiju da se neposredno upozna s antičkim spomenicima gdje ostaje punih pet godina. U sklopu tog naukovanja Cassas 1782. obilazi Istru i Dalmaciju.

Povratkom u Pariz oduševljava elitu donesenim crtežima te odmah odlazi u Grčku,a zatim narednih sedam godina oblazi Siriju, Feniciju, Palestinu i Egipat. To putovanje na kojem radi pod iznimno teškim uvjetima rezultira velikim ilustriranim putopisom koji će biti objavljivan u nastavcima, iako ne u potpunosti, petnaest godina kasnije.

Cassas se 1787. vraća u Rim gdje zasniva obitelj. Među novostečenim poklonicima za boravka u Italiji su slikar i grafičar Francesco Piranesi te Johann Wolfgang Goethe koji ga hvali u svojim putopisima Italijom.

Nakon nekoliko godina vraća se u revolucionarni Pariz te prijateljuje s Louisom Davidom, također slikarom i članom revolucionarne vlade. 1802. objavljeno mu je djelo „Slikovito i povijesno putovanje Istrom i Dalmacijom“.

Cassas je 1816. imenovan glavnim nadglednikom i profesorom crtanja Kraljevske radionice goblena te odlikovan Legijom časti. Umro je 1827. u Versaillesu kao sedamdesetogodišnjak.

Danas je pomalo zaboravljen, ali djela su mu gotovo u potpunosti rasprodana još za života te se nalaze u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama. Cjelovita zbirka akvarela Istre i Dalmacije je u Victoria & Albert Museumu u Londonu.

Cassas je na putovanju Istrom i Dalmacijom vodio dnevnik koji je, nažalost, izgubljen, ali ga je moguće djelomično rekonstruirati na osnovu knjige Josepha Lavalléea čiji je tekst napisan isključivo na osnovi Cassasovih bilješki i od ranije poznatih podataka.

U vrijeme kada je Cassas posjetio Pulu, ona je bila gradić od najviše 700 stanovnika pod mletačkom vlašću koja za njega nije pokazivala baš nimalo interesa. U takvom su se okruženju antički spomenici, koji su jedini bili centar interesa ljubitelja umjetnosti toga vremena, zasigurno osobito isticali, a posebnu slikarevu pažnju je, uz Slavoluk Sergijevaca, zaokupio pulski amfiteatar pa su oni najzastupljeniji motivi na njegovim slikama Pule.

Ova galerija prikazuje dvanaest od četrnaest slika Pule koliko ih je naslikao Cassas, a sve se nalaze u spomenutom londonskom muzeju. Tehničke snimke, rekonstrukcije i građevinsko-ukrasni detalji spomenika nisu sačuvani no prema njima su izrađene grafike objavljene u Lavalléeovoj knjizi.

Izvori:

Duško Kečkemet i Louis Francois Cassas, Istra i Dalmacija 1782., JAZU, Zagreb – Split, 1979

Victoria and Albert Museum, London – https://www.vam.ac.uk/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s