Hede Rudolfine Saida von Trapp

NAPOMENA: Život i rad Hede von Trapp prezentirala sam na ovogodišnjem Pazinskom memorijalu (Pazin, 24. rujna 2021.). Rad je znatno obogaćen te ću ga objaviti ovdje nakon što bude publiciran u Zborniku.

Hede Rudolfine Saida von Trapp rođena je 18. studenog 1877. u Puli. Bila je spisateljica i slikarica, a nakon studiranja u klasi berlinskog profesora Ericha Ludwiga Stahla bavila se i ilustriranjem knjiga. Sudjelovala je na skupnim, ali imala i samostalne izložbe. Bila je starija sestra Wernera, poginulog 1915. u Prvom svjetskom ratu, i nadaleko poznatog Georga von Trappa, oca obitelji po čijoj je, bitno izmijenjenoj priči, snimljen film „Moje pjesme, moji snovi“ (The Sound of Music, 1965./A life of Music, 2015.)). Poznato je da je u prosincu 1899. živjela u Puli, u ulici Via della Specola/Sternwarten strasse 6, na vrhu današnjih stuba Jurine i Franine, nasuprot vile Dore ili u današnjem Serliovom prilazu, ovisno o numeriranju zgrada dok je to još bila jedna ulica. Dopisnica koju joj je Georg 17. siječnja 1899. poslao iz Južnoafričke Republike adresirana je na Via Specula 6.

Udala se u periodu od 1899. do 1901. za Roberta Eduarda Lutza, Georgovog prijatelja, elektorinženjera zaposlenog u K.u.K Pula koji je zajedno s Heinrichom Hinterbergerom izumio i patentirao uređaj za mjerenje saliniteta vode. Hede i Robert imali su troje djece, po svoj prilici rođene u Puli: Georga Roberta (1902-1980), Herthu Annu (1903 – 1986) i Hannu Milly (1904 – 1942). Nije poznato koliko je brak potrajao, no Robert je 1916. već bio vjenčan sa svojom drugom suprugom Helenom s kojom je imao još troje djece. Od 1919. do 1921. bila je u braku s Gustavom Wallaschekom, umjetničkim voditeljem serije knjiga za djecu Konegen, a od 1942. u braku s Franzom Karlom Girakom.

Nakon odlaska iz Pule, a nije poznato kada točno, Hede je živjela i radila u Korneuburgu gdje danas jedna ulica nosi njezino ime. Izložba njenih sedamdeset crteža i gravura postavljena je 1911. godine u Miethke Gallery, a 1914. je sudjelovala na dvomjesečnoj međunarodnoj izložbi u Kunsthalle Bremen. Umrla je u Austriji 1947. godine.

Objavljene su joj četiri knjige: Istrianischer Rosengarten, pjesme o Istri, 1907.; Radierungen, Horen-Verlag, Worpswede-Charlottenburg 1913.; Chinoiserie, Horen-Verlag, Worpswede-Charlottenburg 1913.; Das Buch der Begebenheiten, bajke sa slikama, Horen-Verlag, Worpswede-Charlottenburg 1913.

Zahvaljujući planetarnoj popularnosti obitelji njezina brata Georga, Hede je ostala u sjeni. Žalosno je što čak i u knjizi o povijesti Pule, koja je inače odličan uradak skupine autora, članak o Hedi ilustrira fotografija Georga von Trappa i njegove supruge.

Izvori:

Europeana Collections – www.europeana.eu

Geni – www.geni.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s